ARTIST AT WORK
 
RIA
KLOMPMAKER-TROOST


www.watercolor-wageningen.nl
150 BUIS LES BARONNIES AQUAREL

MENU CV-2  CURRICULUM VITAE
HOME
INFO
CV
WORKSHOPS
VERENIGING
EXPOSITIES
RIA'S WERK
FOTOKAARTEN
LINKS
GASTENBOEK
ENGLISH   english flag Curriculum Vitae

 RIA KLOMPMAKER-TROOST
Werd geboren op 20 november 1946 in Meppel en groeide op in de gemeente Staphorst.
Als kind hield ze al veel van tekenen. Na haar middelbare schoolopleiding ging ze aan de slag op een tandtechnisch laboratorium, maar het tekenen en schilderen liet haar niet los.
Op advies van een bevriend onderwijzer ging ze in de avonduren in Zwolle studeren voor een LO acte tekenen. Dit ging voorspoedig en halverwege werd ook de LO acte handvaardigheid meegenomen. Nog tijdens de opleiding werd ze al benaderd om als vakleerkracht les te gaan geven op scholen in Steenwijk, Staphorst en Den Hulst.
Na een korte ‘kennismaking’ werd al snel het tandtechnisch laboratorium ingeruild voor een fulltime baan in het onderwijs.
In 1970 verhuisde ze naar Wageningen, waar ze sindsdien woonachtig is. De groeiende belangstelling voor tekenen en schilderen uitte zich o.a. in het volgen van cursussen Assendelfter schilderkunst (Bauernmahlerei) bij Jacque Zuidema en het geven van cursussen Staphorster stipwerk (o.a. via Krek Ede en Pomhorst Wageningen).
Tevens werd in die periode het beschilderen van melkbussen beoefend.

In het begin van de jaren ’90 werd de overstap gemaakt naar het schilderen van aquarellen.
Een moeilijke maar ook erg boeiende techniek in de schilderkunst.

Sinds de oprichting in 1989, van het Gelders Palet (vereniging voor Beeldende Kunst) in Wageningen, is ze hier lid van en ze heeft ook binnen deze vereniging diverse workshops gevolgd van o.a. Trijnie Goudriaan en Ernst Brunsveld (aquarel) en Ans Koenders (droge naald ets).
Sedert enkele jaren verzorgt Ria regelmatig Aquarel lessen voor leden van de club.
Met heel veel plezier heeft ze ook regelmatig meegedaan aan de schilderdagen van ‘Het Kleurenpalet van de Achterhoek’, met successen in Ruurlo (2e prijs 2001); Anholt (1e prijs 2003); Bronkhorst (2e prijs 2006) en Vorden (2e prijs 2010).

Van 2009 tot 2015 was ze schilderend lid van het AIB (Aquarel Instituut van BelgiŽ), waar veel gerenommeerde aquarellisten uit Nederland en BelgiŽ deel van uit maken.
 
Daarnaast nam ze deel aan (Internationale) workshops en Master Classes, gegeven door bekende aquarellisten zoals Ron Ranson (Engeland) in Ommen (1997); Tony van Hasselt AWS (USA) in Steenwijk (2000); Enniscourthy, Ierland (2001 & 2004), New Hampshire, USA (2002) en Provence, Frankrijk (2007), Jan Velthuis (NL) in Belt-Schutsloot (2003), Francesco Francese (USA) (2006); Stephen Quiller (USA) (2007), beiden in Leuven BelgiŽ, Greg Allen (Austr.) (2008) in Beek-Ubbergen, Margo van Vegchel (NL) (2009, 2013 & 2014) in Groesbeek, Jacky Pearson (New Zealand) (2010 & 2015) en Francesco Francese (USA) (2012) in Beek-Ubbergen.

Met behulp van een groot aantal verschillende aquareltechnieken, worden zowel abstracte als figuratieve werken vervaardigd.
Ze heeft o.a. geŽxposeerd in Zeddam, Staphorst, ’s-Heerenbergh, Ootmarsum, Renkum en Wageningen.
 
Al meer dan 20 jaar beschildert ze tevens de door vriendin en pottenbakster Gerrie Borreman vervaardigde aardewerk serviezen, schalen en andere gebruiksvoorwerpen. Een succesnummer is altijd een geboortesetje (bordje en beker) waarop het motief van het geboortekaartje is terug te vinden. In december 2004 verzorgden ze samen een 3-daagse expositie van keramiek en aquarellen in ‘Het Oude Koetshuis” in Staphorst, waar ze zo’n 800 bezoekers mochten verwelkomen.